Blog

risc suicid

Testul FBS – Evaluarea obiectiva a potentialului de suicid/depresie

Aplicabilitate

Testul FBS este folosit pentru evaluarea aspectelor suicidale/depresive ale personalitatii respondentului si este aplicabil de la adolescenti, incepand cu 17 ani si pana la adulti. Este folosit in principal in psihologia clinica.

Istoric teoretic

Acest test este folosit ca suport pentru a evalua “campul constient suicidal”, care, conform autorului include sinucidere, tentative de sinucidere si tendinte de sinucidere (ganduri suicidale, intentii suicidale, comentarii despre comiterea sinuciderii si frica de a comite sinucidere). In plus, fata de riscul de suicid, testul masoara si comportamente pe care autorul le clasifica ca fiind “campul inconsient suicidal” (spre ex. Abuzul de alcool sau droguri, comportament asocial). Un lot de peste 2700 de persoane a fost folosit pentru a construi forma finala a testului FBS. Dupa analizarea comportamentelor suicidale, patru grupuri au fost formate care se distingeau unul de celalalt atat prin expresia tendintelor suicidale (ganduri suicidale, intentii suicidale, remarci cu referire la comiterea sinuciderii, teama de a comite suicid) cat si prin incercari efective de sinucidere. Evaluarea conditiei respondentului de suicid/depresie si masurarea riscului de suicid se fac avand ca baza scorurile obtinute la nivel de grup.
Administrarea
Dupa faza de instructiuni sunt prezentati 52 de itemi succesiv. Respondentul introduce raspunsurile pe o scala dihotomica (adevarat/fals). Respondentul isi poate modifica raspunsurile o singura data sau sari peste anumite intrebari. Itemii la care nu s-a introdus un raspuns vor fi prezentati din nou la sfarsitul testului, respondentul nu trebuie insa sa raspunda la acestia.

Scorarea
Testul masoara un scor total (scor brut) si timpul de lucru pentru fiecare item. In functie de scorul total, respondentul este clasificat intr-una din cinci categorii: “obisnuit”, “mai putin obisnuit”, “risc de suicid minim”, “risc de suicid puternic” si “risc de suicid foarte puternic”.

Norme
Participantul este plasat intr-una din cele cinci categorii. Ca esantion de comparatie este folosit un numar de 266 pacienti psihiatrici.

Adauga un comentariu