Blog

Leziuni traumatice ale creierului

Leziuni traumatice ale creierului (Traumatic Brain Injury – TBI)

Leziunile traumatice ale creierului sunt cauzate de forta fizica externa precum accidente de masina, caderi sau lovirea directa cu anumite obiecte contondente. Acestea reprezinta o disruptie fiziologica a functiei cerebrale. Acestea se manifesta prin pierderi ale cunostintei, amnezie, fracturi craniene sau crize post traumatice.

 

O leziune traumatica a creierului impacteaza modul normal de functionare a creierului si cauzeaza schimbari la nivel comportamental si de abilitati in functie de zona afectata. Persoanele care au suferit o leziune traumatica a creierului au de obicei probleme afective si cognitive in procese precum:

 

- procesarea si intelegerea informatiei,

- memoria,

- rationamentul logic,

- rezolvarea de probleme,

- planificarea si organizarea,

- atentia si concentrarea,

- controlarea impulsurilor

 

Pentru a evalua aceste procese cognitive si starile afective determinate de schimbarile majore produse de eveniment, neuropsihologii folosesc instrumente psihometrice. Printre pasii necesari in recuperarea dupa suferirea unei leziuni traumatice a creierului se numara identificarea proceselor afectate si a deficientelor sociale si profesionale, antrenamentul cognitiv si evaluarea schimbarii produse de antrenament sau tratament.

 

Pentru a veni in sprijinul specialistilor din Romania, Schuhfried ofera solutii de evaluare a functiilor si subfunctiilor relevante in neuropsihologie cat si programe speciale de antrenament cognitiv.

Adauga un comentariu