Blog

anxietate

Anxietatea in sportul de inalta performanta

Anxietatea reprezinta o componenta deosebit de importanta, constituindu-se ca un element fundamental in sportul de performanta, mai ales prin prisma faptului ca poate determina blocaje la nivel cognitiv si poate determina reactii somatice directe care, implicit influenteaza direct maniera in care sportivul performeaza, maniera de asumare a deciziilor, relationarea cu coechipierii, si toleranta la stres si frustrare in perioadele de pregatire si competitionale.

Astfel, anxietatea devine un element de interes in sportul de performanta atat pentru antrenori si sportivi, cat si pentru echipa tehnica auxiliara. Abordarea anxietatii in sportul de performanta reprezinta un punct deosebit de vulnerabil, considerand doua directii principale:
•    Majoritatea indivizilor angrenati in activitatile de dezvoltare si optimizare a performantei sportive percep anxietatea ca o slabiciune a sportivului, ca o caracteristica deficitara a acestuia, incompatibila cu performanta sportiva.
•    a doua directie este aceea conform careia anxietatea este o caracteristica care sta la dispozitia personalului specializat spre a fi activata sau dezactivata dupa dorinta sau nevoia de moment.

In realitate, alaturi de o predispozitie innascuta a fiecarui individ spre dezvoltarea unor stari de anxietate de o anumita intensitate, mediul social, experientele personale si sportive, precum si mediul cultural au o importanta majora.

Este cunoscut faptul ca exista diferente individuale semnificative in ceea ce priveste anxietatea, la baza careia stau elemente precum: caracteristicile de personalitate, maniera de raportare la mediul sportiv, satisfacerea nevoii de securizare de catre echipa, caracteristicile de mediu favorizante pentru aparitie, precum: criticism, devalorizare, competitie neloiala, supra-responsabilizare, supra-incarcare, supra-compensare, etc. Astfel, elementele direct favorizante delimitarii teritoriului de competenta si potenta performantiala.

Masurarea, identificarea nivelului de anxietate cu ajutorul unor instrumente psihologice specifice reprezinta o etapa importanta in procesul de optimizare a performantelor individuale. Considerand natura multidimensionala a anxietatii in sport, identificarea tipului de anxietate caracteristica fiecarui sportiv reprezinta o alta etapa importanta.

Anxietatea, in sport, prezinta alte caracteristici fata de contextul non-sportiv, iar maniera de interventie in raport cu aceasta reprezinta un proces delicat din mai multe considerente:
•    In primul rand, in sportul de inalta performanta, vorbim de un optimum al anxietatii competitionale, care asigura ceea ce in limbajul sportiv este cunoscut sub numele de ″zvac″ de concurs.
•    In al doilea rand, anxietatea depinde in primul rand de istoricul personal individual. In acest context, o multitudine de studii au demonstrat faptul ca sportivii ajunsi la seniorat au, de multe ori, un nivel al anxietatii mai ridicat decat juniorii.
•    Apoi, atunci cand vorbim de inata performanta, anxietatea este o reactie normala a organismului, considerand faptul ca include capacitatea persoanei, ca unitate si entitate biologica, de a face fata, de a se adapta la conditii deosebite, conditii care depasesc parametrii functionali pentru care omul este conditionat ontologic si genetic. (de HILLERIN, VALEANU, DOP). Astfel, alarmarea organismului reprezinta o reactie de sanatate individuala.
•    Interventiile la nivelul diminuarii anxietatii variaza in functie de context si necesita o atentie deosebita mai ales din prisma riscului ca aceasta sa fie confundata cu alte caracteristici ale sportivului sau sa fie asociata defectuos cu elemente de normalitate pentru sportul de inalta performanta, ca de exemplu perfectionismul, tendinta catre hipercriticism si standarde de performanta care depasesc posibilitatile actuale. In realitate, acestea reprezinta factori intrinseci ai performantei, constituindu-se ca elemente functionale cu un inalt rol adaptativ pentru fiecare individ.

Alina (Anghel) Gherghisan
Cercetator stiintific, Psiholog sportiv
Institutul National de Cercetare pentru Sport

Adauga un comentariu